söndag 2 augusti 2009

God mat är Guds gåva till människan!

Går det att föreställa sig hur STOR den här zuccinin är? Jag har lovordat denna grönsak förr och jag gör det igen. Hur lättodlad som helst och så ljuvligt god! Idag bjöd jag familjen på zuccinisoppa med smörstekta kantareller och foccacia.


Zuccinisoppa

2 st zuccini, skuren i ca 1 cm skivor
1 finhackad gul lök
4 finhackade vilöksklyftor
1,5 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
25 gr smör
olivolja

Fräs löken och vitlöken i olivolja tills den gulnar något. Lägg i zuccinin och fräs ytterligare några minuter. Slå på vattnet och smula ner buljongtärningarna. Koka upp och låt koka under lock i ca 20 minuter.
Ta av och tillsätt smöret och salt och peppar efter smak. Mixa med stavmixer tills soppan är slät.

Idag åt vi smörstekta kantareller till. Lägg de gärna i en skål vid sidan om för alla att ta efter smak. Andra alternativ är stekt tärnad bacon som man låtit rinna av på hushållspapper eller riven parmesan.
Foccacia brödet var ju hur enkelt som helst att baka! Receptet hittade jag i "A piece of cake" av Leila Lindholm. Jag "annifierade" det lite naturligtvis...det måste man ju!

2 Bröd

25 gr jäst
3 dl ljummet vatten
1 dl jungfruolja
2 msk honung
1 msk havssalt
7-8 dl ekologisk vetemjöl
3-4 kvistar färsk rosmarin
4 st soltorkade tomater

1: Smula jästen och tillsätt lite av vattnet. Vispa så att jästen löser dig och tillsätt 1/2 dl olivolja, honungen, havssaltet och resten av vattnet.
2: Tillsätt vetemjölet lite i taget och knåda den tills den blir slät och smidig.
3: Låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter eller tills den fått dubbel storlek.
4: Häll upp degen på bakbord och dela den i två delar. Knåda ut luften och forma dem till två runda bullar. Platta ut tills de är ca 1,5 cm tjock.
5: Låt de jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk på en inoljad plåt med flingsalt i botten.
6: Mortla den färska rosmarinen med 1/2 dl olivolja och finhacka de soltorkade tomaterna.
7: När degen jäst färdigt sätt fingrarna i den så att det formas en massa hål. Ringla rosmarinoljan med kvistarna kvar i över bröden, strö sedan över tomathacket och flingsalt.
8: Grädda i ca 10 minuter eller tills de fått en gyllene färg i mitten av ugnen på 225°.

Smaklig spis!

4 kommentarer:

Smått och gott hos Lina sa...

Ser väldigt mumsigt ut!
Kram Lina

Marie sa...

Åh så gott det ser ut, skulle man kasnke ta o testa någon dag.
Kram Marie

Nilla sa...

Så gott det ser ut! Måste nog skriva upp recepten direkt :)

Kommer ihåg att min pappa brukade på skämt jämt säga när vi var barn och hade ätit nåt riktigt gott: "Tänk om de rika skulle veta hur bra vi fattiga mår" :D Brukar fortsättningsvis tänka på det när man ätit nåt riktigt gott :)

Ha en bra dag!
Kram Nilla

Ett hus i vitt sa...

Hej!! Kul att du kikade in hos mig :-). Så fina bilder du tar, focaccian ser riktigt god ut, ska nog provas någon dag! Saltburken i emalj som du undrade om har ett litet lock. Kram, Anette